Έρευνα για την αγκαλιά: Πόσες χρειαζόμαστε καθημερινά; Ημερομηνία:
28/3/2023, 10:12 - Εμφανίσεις: 39
Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια, γνωστή για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία Βιρτζίνια Σατίρ (Virginia Satir) συνήθιζε να λέει ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τέσσερις αγκαλιές για να επιβιώσει, οκτώ για να ζήσει καλά και δώδεκα για να είναι ευτυχισμένος.
Την αναγκαιότητα και την καθοριστική σημασία της αγκαλιάς επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα έρευνας σε παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο που έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών που δεχόταν καθημερινά τις αγκαλιές των φροντιστών σε τρεις ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί τους, παρουσίαζε καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και μικρότερη ευαλωτότητα σε ασθένειες, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα παιδιά.
Η έρευνα του Χάρβαρντ Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Ιάκωβος Μαρτίδης, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά είναι συμβατά και με τα αποτελέσματα της έρευνας 80 χρόνων του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και αποκαλύπτουν ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι η ποιότητα των σχέσεων που έχουν με τους άλλους και όχι η δόξα, το χρήμα και η ομορφιά.
«Είναι καθοριστική η σημασία της αγκαλιάς στη ζωή μας, είτε είμαστε παιδιά, είτε ενήλικες.
Η αγκαλιά σημαίνει αποδοχή, ενθάρρυνση, αγάπη και είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου.
Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται τρυφερά, εκκρίνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη, που σχετίζεται με το αίσθημα της ηρεμίας, ενώ μειώνονται σε αυτούς τα επίπεδα της κορτιζόλης που θεωρείται η ορμόνη του στρες.
Με τον ίδιο τρόπο, όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει και μια κουβέντα όπως το «μπράβο», το «χαίρομαι για σένα», «αισθάνομαι καλά που είμαι μαζί σου», «τι νόστιμο το φαγητό που έφτιαξες».
Όλα αυτά είναι «αγκαλιές» και δυστυχώς συνήθως είμαστε αρκετά τσιγκούνηδες σε τέτοιου είδους αντιδράσεις.
Δεν λέμε εύκολα ένα «ευχαριστώ», δεν αναδεικνύουμε εύκολα ένα θετικό κομμάτι του άλλου.
Συνήθως αναδεικνύουμε ό,τι στραβό βρίσκουμε στο διπλανό μας», εξηγεί ο κ.
Μαρτίδης.
Λάθος η άποψη που είχαν παλιότερα οι γονείς Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ λανθασμένη την αντίληψη που επικρατούσε πα...